Search
Close this search box.
ALS یا اسکلروز جانبی آمیوتروفیک
آخرین مقالات:
دسته بندی این مطلب:

بیماری ALS یا ای ال اس چیست؟

ماه می٬ ماه آگاهی بخشی در رابطه با بیماری ALS است: شما باید چه چیزهایی را درباره آن بدانید

شاید شما هم به خاطر دارید که چند سال پیش چالش سطل آب یخ برای شناخت بیشتر بیماری (ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis در سرتاسر جهان برگزار شد، اما واقعاً چند درصد از مردم با این بیماری مهلک که نام دیگر آن اسکلروز جانبی آمیوتروفیک است آشنا هستند؟

بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک٬ به نام های (MND (Motor Neuron Disease بیماری عصبی حرکتی نیز شناخته می شود. گاهی‌ اوقات به ‌خاطر لو گِریگ (Lou Gehrig) بازیکن معروف بیس‌ بال که به این بیماری دچار شد، آن را بیماری لو گریگ می ‌نامند. چالش سطل آب یخ معروف، در سال ۲۰۱۴ هم با هدف بالا بردن آگاهی و تأمین مالی برای تحقیقات بیشتر روی همین بیماری اجرا شد.

 

سطل آب یخ فلج بیماری ALS
ALS چالش سطل یخ

 

استیون هاوکینگ، فیزیک دان معروف، در ۲۱ سالگی به بیماری ALS مبتلا شد. او در سال ۲۰۱۸ و در ۷۶ سالگی درگذشت.

هاوکینگ
ای ال اس مشهورترین دانشمندان را هم درگیر کرده است

ALS یا اسکلروز جانبی آمیوتروفیک چیست؟

ALS یا اسکلروز جانبی آمیوتروفیک یک نوع بیماری مرتبط با اعصاب٬ نادر و کشنده است. در این بیماری نورون های حرکتی که مسئول کنترل حرکت ارادی ماهیچه ها مانند توانایی جویدن٬ راه رفتن وصحبت کردن هستند دچار نقص می شوند. بیماری ALS به صورت پیشرونده ای فرد را درگیر می کند و تا به امروز هیچ گونه درمان موثر برای متوقف یا معکوس کردن پیشرفت بیماری پیدا نشده است. این بیماری معمولا افراد 40 تا 70 ساله را هدف می ‌گیرد و مردان کمی بیش از زنان در معرض خطر قرار دارند.

در ALS یا آمیوتروفیک اسکلروزیس جانبی در طی گذشت زمان نورون های حرکتی فوقانی و نورون های حرکتی تحتانی دچار آتروفی شده و از بین می روند و در نتیجه ارسال پیام های عصبی به عضلات بدن ضعیف و کم کم متوقف می شود. در این راستا بیمار ضعف عضلانی پیشرونده ای را تجربه می کند و در نهایت مغز فرد مبتلا توانایی خود را برای دستور شروع و کنترل حرکات ارادی در بیمار از دست می دهد.

سلول عصبی موتور نورون بیماری ALS
ابتلای نورونها در بیماری ALS

 

 

علائم ALS یا اسکلروز جانبی آمیوتروفیک چیست؟

تشخیص مستقیم بالینی بیماری ALS دشوار بوده و اغلب به واسطه رد کردن سایر بیماری ها تشخیص داده می شود. ممکن است اولین علائم ALS به حدی ظریف باشد که شخص از آن مطلع نگردد. اولین علائم شامل پیچ خوردگی عضلات٬ گرفتگی عضلات٬ احساس سفتی و ضعف در عضلات است که ممکن است تنها در پی یک خستگی ساده خود را نشان دهد. کم کم افراد مبتلا به ALS یا آمیوتروفیک اسکلروزیس جانبی دچار نقص های گفتاری (dysarthria) و سپس مشکل در جویدن و قورت دادن (dysphagia) شوند.

با پیشروی بیماری ماهیچه ها ضعیف تر می شوند و در پی آتروفی عضلات٬ بازوها و پاها باریک تر خواهند شد. در نهایت افراد مبتلا به ALS یا اسکلروز جانبی آمیوتروفیک قدرت عضلانی و توانایی خود را در راه رفتن از دست می دهند و برای زندگی روزمره خود نیازمند کمک های دائمی و ویلچر می شوند. مبتلایان به علت ضعیف شدن ماهیچه های تنفسی حتی برای نفس کشید هم مشکل پیدا می کنند. به طور معمول پس از ۳ تا ۵ سال پس از بروز علائم افراد مبتلا به ALS فوت می کنند. اما چیزی در حدود ۱۰٪ از بیماران به مدت ۱۰ سال یا بیشتر نیز عمر خواهند کرد.

ویلچر و بیماری موتور حرکتی

علت ابتلا و انواع ALS یا اسکلروز جانبی آمیوتروفیک چیست؟

تا کنون علت شاخص برای ابتلا به این بیماری کشف نشده است. با توجه به علائم و نشانه ها و وجود یا عدم وجود علل ژنتیکی٬ انواع مختلفی را می توان برای این بیماری در نظر گرفت.

بروز بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک می تواند به صورت پراکنده و خانوادگی باشد:

  • بیماری ALS پراکنده به طور تصادفی اتفاق می افتد و ۹۰ تا ۹۵٪ از موارد را تشکیل می دهد. هیچ ریسک فاکتور یا علت مشخصی برای این موارد تاکنون یافت نشده است.
  • ALS خانوادگی که ۵ تا ۱۰٪ موارد ابتلا را تشکیل می دهد به صورت ارثی در خانواده مشاهده می شود و با شانس ۵۰٪ در نسل بعد و فرزندان فرد مبتلا به ارث می رسد.

 

بیماری ALS

سایر علت هایی که باعث بیماری ALS می شوند٬ عبارتند از:

  • پاسخ نامناسب سیستم ایمنی: سیستم ایمنی ممکن است به اشتباه برخی از سلول های بدن را مورد هدف قرار دهد و باعث مرگ سلول های عصبی شود.
  • شکل گیری نامناسب پروتئین ها: اگر پروتئین ها به درستی توسط سلول های عصبی پردازش نشوند٬ تجمع نا به جای پروتئین ها باعث سمیت و در نهایت از بین رفتن سلول های عصبی می شوند.
  • عوامل محیطی نیز می توانند نقش داشته باشند: در بسیاری از موارد ارتباط احتمال ابتلا به بیماری ALS و جانباز بودن افراد مشخص گردیده است. در این خصوص به موارد زیر اشاره شده است:
  • آسیب دیدگی از ناحیه سر: آسیب متوسط تا شدید وارد شده به سر یکی از عوامل خطر در بیماری ALS است
  • فعالیت بدنی: شواهد برای ارتباط بین فعالیت بدنی به عنوان یک ریسک فاکتور با بیماری ALS محدود و متناقض است٬ اما در برخی ورزش ها همچون فوتبال موارد معدودی گزارش شده است
  • سیگار: احتمال آن می رود که مصرف سیگار با بروز بیماری در ارتباط باشد٬ اگرچه این همراهی به طور کامل اثبات نشده است. موارد فوق در کلینیک ساواژنوم به تشخیص کمک می کند.

بیماری ALS فلج عضلات

ژنتیک و بیماری ALS یا اسکلروز جانبی آمیوتروفیک

وقوع جهش در چندین ژن می تواند منجر به بروز بیماری ALS خانوادگی شود و در به وجود آمدن بیماری ALS پراکنده نیز نقش داشته باشد.  ۳۰٪ از موارد بیماری ALS به علت جهش در C9orf72 رخ می دهد و ۱۵٪ تا ۲۰٪ از موارد خانوادگی بیماری به علت جهش در ژن SOD1 رخ می دهد و جهش در ژن های TARDBP و FUS هر کدام ۵٪ از موارد ابتلا را شامل می شود.

بر طبق مطالعات ۶۰٪ از افراد دارای بیماری ALS خانوادگی دارای جهش شناخته شده می باشند.

“پس انجام تست های ژنتیکی در افراد مبتلا بسیار مورد توجه است”

ژن های  FUS, TARDBP, SOD1 و C9orf72 برای عملکرد صحیح نورون های حرکتی بسیار مهم می باشند. در اغلب موارد افراد مبتلا به ALS در نورون های حرکتی توده های پروتئینی سمی تجمع پیدا می کند. اگرچه که هنوز مشخص نیست این تجمع پروتئینی منجر به بروز بیماری می شود یا این که خود حاصل مرگ سلول های عصبی می باشد.

در برخی ار موارد ابتلا به بیماری ALS علت های دیگری نیز پیدا شده است. جهش در برخی از ژن ها باعث تخریب در پایانه های آکسونی (مسئول انتقال تکانه های عصبی) در سلول های عصبی می شود. در نتیجه انتقال پالس های عصبی از نورون ها به ماهیچه ها با اختلال مواجه می شود٬ عضلات ضعیف شده و در نهایت دچار آتروفی می شوند. برخی دیگر از جهش ها مانع از تجزیه به موقع پروتئین ها و منجر به تجمع آن ها در نورون ها می شود.

سگ کناب
سگ کتابخوان در حین تمام کردن یک رمان

مزایای بررسی ژنتیکی فرد مبتلا به ALS به صورت توالی یابی ژنوم

آزمایشات ژنتیکی در شناسایی موارد ابتلا به بیماری ALS خانوادگی بسیار کمک کننده است و در ۷۰٪ موارد افراد مبتلا شناسایی می شوند. در صورت شناسایی جهش با تکنیک توالی یابی در فرد مبتلا٬ سایر اعضاء خانواده که حتی علائم بیولوژیکی را نشان نمی دهند نیز می توانند تحت آزمایش قرار بگیرند تا از به ارث بردن اختلال و امکان بروز آن در آینده مطلع گردند. در بسیاری از مراکز همچون ساواژنوم معاینات عصبی٬ ارزیابی های روانشناسی و مشاوره های بالینی و ژنتیک نیز در کنار انجام تست به مراجعین ارائه داده می شود. توالی یابی ژنوم و پانل ژنتیکی بیماری های نوروژنتیک در ساواژنوم تمام ژن های مرتبط با ALS را پوشش می دهد.

guest
35 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
طاهره

سلام برادر من ۴۹ سالشه دست چپ وپای چپش درگیر شده الان قرص مصرف میکنه .دکترش گفته این بیماری درمان نداره وبیماررو طی ۲الی ۳سال ازبین میبره .آیا واقعیت داره؟؟ توروبه خدابگید دروغه حرف دکتر😔😔😭😭😭

ادمین ساواژنوم

با سلام. آیا آزمایش ژنتیک برای تایید تشخیص دادن؟ در صورت ارثی بودن ممکن موارد دیگری هم در خانواده بروز کنه و یا به نسل بعد انتقال پیدا کنه. بهتر هست توسط خود آقای دکتر وقت ویزیت بگیرین.
شماره تماس کلینیک و آزمایشگاه ساواژنوم برای اطلاعات بیشتر و دریافت وقت ویزیت/مشاوره ژنتیک حضوری و تلفنی:
شماره تماس کلینیک: ۸۸۶۶۲۸۲۰-۰۲۱ و ۸۸۶۶۲۸۲۱-۰۲۱
شماره واتساپ و تلگرام: ۰۹۱۹۵۱۱۷۲۶۴

طاهره

سلام توروبه خدا به فکردرمان بیماران als باشید .دارویی وحمایتی

s

سلام خسته نباشين پدر من ٥٥ سالشه و دستاش يكم ضعسف شدن
دكترا احتمال دادن ALS باشه
ولي فقط دستاش ضعيف شدن علائمه ديگه اي نداره
واقعا ممكنه ALS باشه؟

ادمین ساواژنوم

با سلام. تنها مورد با این علایم در خانواده فقط پدر شماست؟ پدرتون چند سال دارن و از کی این علایم را دارن؟ چه آزمایشاتی دادن؟ و سوالات مهم دیگری که باید در طی مشاوره و ویزیت بررسی بشن.
شماره تماس کلینیک و آزمایشگاه ساواژنوم برای اطلاعات بیشتر و دریافت وقت ویزیت/مشاوره ژنتیک حضوری و تلفنی:
شماره تماس کلینیک: ۸۸۶۶۲۸۲۰-۰۲۱ و ۸۸۶۶۲۸۲۱-۰۲۱

الهه

سلام وقتتون بخیر عمه همسرم مجرد هستن و 7ساله مبتلا به alsو پسر یکی دیگه از عمه هاش هم ازسن 35سالگی مبتلاشده و الان پدرهمسرم درسن 56سالگی مبتلاشده… من جطورمیتونم مطمئن بشم که این ژن درهمسرمن و فرزندم وجود نداره

ادمین ساواژنوم

با سلام، حتما برای مشاوره ژنتیک به ما مراجعه کنید. ALS بیماری با زمینه ژنتیکی قوی است و با آزمایش ژنتیکی از نمونه خون همسر و فرزندتون، می تونیم ناقل بودن افراد خانواده را متوجه شد.
شماره تماس کلینیک و آزمایشگاه ساواژنوم برای اطلاعات بیشتر و دریافت وقت ویزیت/مشاوره ژنتیک:
شماره تماس کلینیک: ۸۸۶۶۲۸۲۰-۰۲۱ و ۸۸۶۶۲۸۲۱-۰۲۱
شماره واتساپ و تلگرام: ۰۹۱۹۵۱۱۷۲۶۴

الهه

سلام وقتتون بخیر
عمه ی همسرم وپسر یکی دیگه از عمه هاش و همچنین به تازگی پدرش مبتلابه alsشدند من جطورمیتونم مطمئن بشم که این ژن درهمسرمن و فرزندم وجود نداره؟

عبداله صفری

سلام وقت شما بخیر. ازپرسنل کادر درمان هستم.مادر ۸۳ ساله ای دارم با سابقه بیماری آرتریت روماتویید وتحت درمان از حدود ۱۵ سال قبل.اخیرا دچار آسیب مهره های کمری و شکستگی مهره کمری L4وL5 هستند و توانایی راه رفتن از حدود ۴سال را ندارند.حرکات اندامهای فوقانی و تحتانی و غذا خوردن
و صحبت کردن مشکلی ندارند.دردی ندارند.سابقه هیچ بیماری را ندارند و فقط داروهای آرتریت روماتویید استفاده میکنند.گهگاهی دچار سوزش و گزگز پاها میشوند.ورم ندارند.سه جلسه پلاسمافرز شدند.وضعیتشان خوشبختانه روز به روز رو به بهبودی است.فقط از ایزیلایف ناراحتند.و دوست دارند خودشان راه بروند.آیا به نظر شما از عمل کردن مهره های کمری که دچار شکستگی و موجب فشار به نخاع شده سودی میبرد؟ممنون و متشکرم.

علی

سلام خسته نباشید
من ۱۷ سالمه دو سه روزه ک احساس پرش در قسمت پایین پای راستم دارم علاوه بر اینا همیشه احساس خستگی دارم و تقریبا دو هفته اس ک شبا نمیتونم بخوابم،ممکنه ک بیماری als داشته باشم ؟

کاربران ناشناس

خیر

سالار

سلام پدرم ۶۰ سال دارد حدود ۱۲ سال است به بیماری ALSدچار شده اند اکنون با عرض پوزش قسمت بیضه ها و کشاله ران سمت راست و چشم درد شدید و احساس سوزش دارد لطفا راهنمایی فرمائید

ادمین ساواژنوم

با سلام. ما کلینیمک ژنتیک هستیم و برای تشخیص ارثی بودن بیماری می تونیم به شما کمک کنیم، برای علایم به پزشک خودشون مراجعه کنید.

کاربران ناشناس

فکر نکنم. دوست من که این بیماری داشت از پاهاش شروع شد. اوایل مثلا در بالا رفتن از پله خسته می‌شد، بعدها بیماری به تنفس و قدرت بلع آسیب زد. در ضمن سنش ۳۷ سال بود.

نصیری

باسلام
خانمم ۳سال هست بیماریals دارند و یک سال هست که آمپول الساوا وقرص ریلوزون استفاده می کنند بااین همه عضلات دست وباهاش مخصوصآ سمت چپش قدرت توانايي خودراازدست می دهد ضمنا کاهش وزن هم ندارند احتمالش هست که بعدازمدتی فلج شود یابرای جلوگیری ازفلج شدن چکار باید کنیم

ادمین ساواژنوم

با سلام. در رابطه با درمان ما نمی تونیم کمک شما کنیم چون ما ازمایشگاه و کلینیک ژنتیک هستیم. اما همسر شما برای بارداری باید پیش از اقدام آزمایش ژنتیک بدن تا جهش ایجاد کننده بیماری در ایشون شناسایی بشه و یعد از اون بتونیم با روش هایی مثل PGD و PND مانع از به ارث رسیدن جهش به فرزند بشیم.
خدمات مشاوره توسط پزشک و انجام آزمایشات همگی در مجموعه ساواژنوم به شما ارائه خواهد شد.
برای اطلاعات بیشتر و دریافت وقت ویزیت آنلاین، تلفنی یا حضوری با ما در تماس باشین.
تلفن های کلینیک: ۸۸۶۶۲۸۲۰-۰۲۱ و ۸۸۶۶۲۸۲۰-۰۲۱
تلفن واتساپ و بوتیم: ۰۹۱۹۵۱۱۷۲۶۴

اصغرفرجی

سلام مادرم۶۵ساله وحدود۱۰سال دیابت نوع۲داردتشخیص بادوموارعصب ودو دکترمتفاوت یکی تشخیص نورپاتی دیابتی ودیگریalsچطوری بدانیم که قطعی کدام بیماری هست

ادمین ساواژنوم

با سلام. تنها راه تایید تشخیص تست ژنتیکی هست. در اولین قدم باید مشاوره ژنتیکی دریافت کنید.
برای اطلاعات بیشتر و دریافت وقت ویزیت آنلاین، تلفنی یا حضوری با ما در تماس باشین.
تلفن های کلینیک: ۸۸۶۶۲۸۲۰-۰۲۱ و ۸۸۶۶۲۸۲۰-۰۲۱
تلفن واتساپ و بوتیم: ۰۹۱۹۵۱۱۷۲۶۴

محمد

سلام خسته نباشید خانمم بعداز احساس کمی بی حسی در سه تا از انگشتان دست راست به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کرد که بعد از یک سری کامل آزمایش خون و عکس و سونوگرافی ، پزشک تشخیص als دادند . ایشان در کشاله ران و گاهی پای چپ احساس درد مخصوصا در شبها را دارند و چندین ساله که از درد گردن وبیرون زده گی مهره ۳ و ۴ گردن و درد ستون فقرات رنج می‌برد. سوال اینکه آیا امکان داره که علت بیماری als نبوده‌ و مشکلات بوجود آمده از فشار مهره‌های گردن باشد؟ تابحال در هیچ یک از بستگان درجه اول و دیگران وابستگان سابقه این بیماری را نداشته اند . لطفا در صورت امکان راهنمایی بفرمایید. ما ساکن اصفهان هستیم . و فعلا امکان مراجعه حضوری را نداریم . سپاس از همراهی شما آدرس ایمیل
Mfe.co1357@yahoo.com

ادمین ساواژنوم

با سلام. برای تشخیص قطعی بیماری در همسرتان باید تست ژنتیکی بیماری ALS را انجام دهید. اما پیش از آن باید توسط متخصص ژنتیک ویزیت بشید و در طی جلسه مشاوره برای شما توضیح داده خواهد شد که این بیماری الگوهای توارث متعددی دارد و در بسیاری از موارد وجود سابقه بیماری الزام ابتلای فرد نیست. به علاوه گزینه های موجود برای داشتن فرزند سالم و جلوگیری از انتقال ژن معیوب به فرزندتان هم برای شما توضیح داده خواهد شد.
برای ویزیت و حتی برای انجام ازمایش نیاز به حضور شما در تهران نیست. برای اطلاعات بیشتر و دریافت وقت ویزیت آنلاین، تلفنی یا حضوری با ما در تماس باشین.
تلفن های کلینیک: ۸۸۶۶۲۸۲۰-۰۲۱ و ۸۸۶۶۲۸۲۰-۰۲۱
تلفن واتساپ و بوتیم: ۰۹۱۹۵۱۱۷۲۶۴

حسام

ح

علی

سلام خسته نباشید مادرم دچار als شده تو رو خدا کمک کنید راه درمان چیه

فرشته

با سلام من برادرم مبتلا به sma بودن که ۲ سالگی فوت کردن .من سالم هستم و همسرم غریبه وهیچ مشکلی تو اقوام ندارن برای بارداری لازمه آزمایش ژنتیک بوم یا خیر

ادمین ساواژنوم

با سلام. شما ممکن است حامل اختلال ژنتیکی منجر شونده به بیماری SMA باشید اما بیماری را نشان ندهید که علت آن نحوه توارث بیماری است. بر همین اساس باید حتما مشاوره ژنتیک پیش از ازدواج بگیرین و در صورت صلاحدید پزشک آزمایشات لازم را انجام دهید.
برای اطلاعات بیشتر و دریافت وقت ویزیت آنلاین، تلفنی یا حضوری با ما در تماس باشین.
تلفن های کلینیک: ۸۸۶۶۲۸۲۰-۰۲۱ و ۸۸۶۶۲۸۲۰-۰۲۱
تلفن واتساپ: ۰۹۱۹۵۱۱۷۲۶۴

محمد قیاسی

با سلام وخسته نباشید
مرسی از مطلب عالیتون دکتر

عزيزي

سلام و عرض ادب مدت ٦ سال ميشود عضلات هردو دستم را از دست داده ام اما كار ميكنم ايا من als دارم؟

پشتیبان اول ساواژنوم

با سلام. بیماری های عضلانی انواع مختلفی دارند که در موارد مخصوصا هر دو دست درگیر باشد زمینه ژنتیکی قوی دارند. باید در اسرع وقت مشاوره ژنتیک تخصصی شوید.

فرزانه برزگر

سلام
دختر عمه همسرم در سالهاى گذشته بر اثر بيمارى als فوت شدن و حدود ٤سال درگير بودن،الان حدود ٣سال هست كه پدر همسرم ضعف عضلانى پيدا كردن و از ناحيه دست وپاى چپشون درگير هستن و داروى الساوا رو استفاده كردن و بهشون گفتن بيماريتون ناشناخته اس و روز به روز داره نمايان تر ميشه بيمارى
واينكه اين دو نفر از اقوام و ژنتيك به ارث بردن؟
من استرس اين رو دارم كه بچه هاشون هم مستعد اين بيمارى باشن و يا نوه هاشون و نميدونم چجورى ميشه پيشگيرى كرد

عزت آله ازادی

سلام با تشکر از شما، من 50سالمه و مدت یکساله که بیماری als دارم واز پاهام شروع شده میخواستم بپرسم ممکنه این بیماری فقط در سطح پایین تنه بمونه و به بالا تنه سرایت نکنه. در ضمن تحت نظر دکتر نفیسی هستم

نرجس

با سلام.من برادرم و خالم دچار بیماریsmaهستن و من خاستگارم غریبه و هیچگونه بیماری ندارن.نیاز هست ازمایش ژنتیک انجام دهیم؟

سلام و سپاس
جوانی برای دخترم به خواستگاری آمده
دایی خودش در سن ۴۰ و دایی مادرش در سن ۷۰ سالگی به بیماری als مبتلا شده اند
۱- آیا ایشان هم در معرض خطر هستند؟
۲- با آزمایش دادن می توان به اطمینان رسید؟
۳- چه آزمایشی؟
۴- کجا و چگونه باید آزمایش داد؟
از پاسخ سریع شما ممنون و متشکر می شوم

پشتیبان اول ساواژنوم

با سلام. بله احتمال به ارث بردن بیماری برای ایشان وجود دارد. با آزمایش ژنتیک می توان متوجه این موضوع شد. برای اولین قدم باید یک جلسه مشاوره ژنتیک بگیرند و پزشک متخصص آزمایش مربوطه را تجویز کنند. سپس با یک خون گیری ساده آزمایش را می توان شروع کرد. در کلینیک ساواژنوم این آزمایش انجام می شود و در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر می توانید با ما در تماس باشید.
شماره های پاسخ گویی به شما: 88662820-021 و 88662821-021

علی

سلام خسته نباشید
من ۱۷ سالمه دو سه روزه ک احساس پرش در قسمت پایین پای راستم دارم علاوه بر اینا همیشه احساس خستگی دارم و تقریبا دو هفته اس ک شبا نمیتونم بخوابم،ممکنه ک بیماری als داشته باشم ؟

ادمین ساواژنوم

با سلام. ابتدا به پزشک متخصص اعصاب مراجعه کنید در صورت شک به بیماری های ژنتیکی برای ویزیت و انجام تست می تونین به ما مراجعه کنید. برای دریافت وقت ویزیت آنلاین، تلفنی یا حضوری با ما در تماس باشین.
تلفن های کلینیک: ۸۸۶۶۲۸۲۰-۰۲۱ و ۸۸۶۶۲۸۲۰-۰۲۱
تلفن واتساپ و بوتیم: ۰۹۱۹۵۱۱۷۲۶۴

ساوا مگ

مجله تخصصی ژنتیک

امتیاز نوشته 4.1 با 40 رای
اشتراگ گذاری این مقاله:
نظر خود را بنویسید: